2010-06-11

Graviditetsvecka 34

Denna veckan, den 9/6 (33+0) var jag hos barnmorskan igen, hon mätte magen, sf-måttet var 32 cm, hjärtljuden på bebisen var runt 160 slag/minut. Blodtrycket 110/70, blodvärde 118, 4,7 i socker och vikten +10 kg. Alla värden var alltså bra och bebisen ligger med huvet nedåt!
Och det är himla skönt att slippa äta järntabletter.

Bebis
Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas. Vikt ca 2 350 gram.

Mamma
Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Pappa/partner
Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen. Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen.

Hos barnmorskan/kontroller
Någon gång vid denna tiden är det också dags att välja barnavårdcentral. Eftersom det är vårdval måste ni aktivt välja den barnavårdcentral ni vill tillhöra. Fråga din barnmorska vilka barnavårdcentraler som finns. Barnmorskan skriver sedan in vilken barnavårdcentral ni valt i journalen, för att BB sedan skickar barnjournalen till rätt barnavårdcentral.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inte länge kvar nu... SPÄNNANDE!!!

Ni kommer bli de bästa föräldrarna!

Kram Lena

elin Höggren sa...

Hej... ni vet vad som sägs när hjärtljden är höga?! att de är en ......http://www.familjeliv.se/Forum-2-37/m302609.html
kika på länken!! ;o)

pussar Elin

Fredrika sa...

Hej Karin

Vad roligt att du skall ha barn!! Jag ligger bara ngr dagar efter dig. När är du planerad? Jag är planerad till 1 augusti.

Ta hand om dig!! Kramelikram Fredrika