2010-07-25

Vår efterlängtade lille prins!

Den 20 juli kl 20.20 föddes vår underbara lille son på Östra, exakt en vecka för tidigt. Han vägde 3695 g och var 53 cm lång. Han är alldeles underbar! Vi är så lyckliga!!! ♥ ♥ ♥


2010-07-15

Graviditetsvecka 39

Denna veckan var jag hos barnmorskan den 14 juli (38+0) och vi mätte magen, sf-måttet är 36 och är samma som förra veckan, hjärtljud runt
150 slag/minut på bebis, blodtrycket 110/70 och min vikt +12,5 kg.
Bebisen har börjat fixera sej i bäckenet. Bara 12 dagar kvar nu till BF!
Allt är bara bra!

Bebis
Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet. Vikt 3 450 gram.

Mamma
Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!
Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Pappa/partner
Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem.

Hos barnmorskan/kontroller
Nu kanske du går på ditt sista besök hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig.
Nuförtiden förs journalen elektroniskt, så det enda ni egentligen behöver ta med er till förlossningen i pappersform är provsvaren dvs blodgrupperingen och svar på screeningproverna. Men de flesta barnmorskor lägger kopior på journalen i mappen, så ta med dig den mapp som barnmorskan gjort iordning åt dig. Glöm inte patientbricka och legitimation!

Du har väl telefonnummer till förlossningen, och till barnavårdscentralen som du ska kontakta efter hemkomsten från BB? Fråga din barnmorska!

2010-07-07

Graviditetsvecka 38

Denna veckan, den 8/7 (37+1) var jag hos barnmorskan igen, hon mätte magen, sf-måttet var 36 cm, hjärtljuden på bebisen var runt 130 slag/minut (tror att den sov, därav lite lägre än det brukar). Blodtrycket 100/75, socker 5,0, blodvärde 123 och vikten +12 kg. Alla värden var alltså jättebra och bebisen ligger med huvet nedåt, men inte ännu fixerat!
Jag mår fortfarande prima ballerina! :o)

Bebis
Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in. Vikt 3 200 gram.

Mamma
Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Navelsträngen runt halsen
Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Pappa/partner
Förlossningsväskan bör packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske mackor till dig själv. Du kan ta som ditt ansvar att ta med en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del?

2010-07-06

Mina vackra rosor!

Gravidmage i v34

Ni som inte sett mej på ett tag, så här såg jag ut för 3 veckor sedan!
BF är exakt om 3 veckor idag! Längtar såå!!!

2010-07-05

Ovälkommen gäst

Denna läbbiga filur låg på vår gräsmatta i lördags och solade sej! Blää, vill inte ha såna på tomten ju...fast det är inte ofta man ser dom, så länge vi har bott här har jag sett 2 huggormar. Det roliga var att vår gräsklippare kom körandes mot den och det såg ut som den skulle köra över den, och det gjorde den, men den måste precis ha missat den med knivarna för det hände ingenting, ormen kröp bara iväg medan Marcus skulle hämta en grej att ha ihjäl den med, men tyvärr hann den smita in i häcken, typiskt!

Kakel i tvättstugan

Hoho, efter 6,5 år så har vi äntligen fått kaklat i tvättstugan, det är inte fogat och klart än men ändå, ska göra klart det förhoppningsvis imorgon. Att det ska behöva komma en bebis för att man ska få tummen ur, jag hade ju tänkt ha skötbordet där! :o) Det kommer bli superbra!!! Hahaha!